Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Διαγώνισμα Βιολογίας Γ' Γυμνασίου. Ασθένειες

Θέμα Β
Διάβασε το παρακάτω απόσπασμα από επιστημονικό περιοδικό και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

«Η ηπατίτιδα Α ανήκει στις μολυσματικές ασθένειες που οφείλονται σε διαταραχή της ομοιόστασης από ιό. Ο ιός της ηπατίτιδας Α (ΗΑV) ταξινομείται στην ομάδα των εντερο-ιών.
Η ηπατίτιδα A είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ξαφνικό πυρετό, αδιαθεσία, ναυτία, ανορεξία, γαστρικές διαταραχές και ίκτερο.
Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο ιός ΗΑV σπάνια μένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό. Η περίοδος επώασης είναι μικρή -από 10 μέχρι 50 ημέρες- και έτσι η διάγνωση είναι έγκαιρη πριν την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων.
Ο ιός HAV εκκρίνεται στα κόπρανα των μολυσμένων ανθρώπων και μπορεί να μεταδοθεί όταν άτομα καταναλώσουν μολυσμένο νερό ή τρόφιμα, κυρίως ωμά και όχι ψημένα, όπου ο ιός έχει καταστραφεί, όπως κρύα σάντουιτς, φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, οστρακοειδή. Η μόλυνση των τροφίμων από άτομα που έχουν μολυνθεί και ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων σε παραγωγικές μονάδες και εστιατόρια, είναι συνήθης.
Η ασθένεια μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλα μέτρα πρόληψης, αλλά και με εμβολιασμό από μικρή ηλικία.
Όλοι οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό και είναι ανοσολογικά απροστάτευτοι είναι ευπαθείς στη μόλυνση και μπορεί η ανάρρωσή τους να διαρκέσει και μήνες.»

Β1. Ποιες ασθένειες ονομάζονται μολυσματικές; Να αναφέρεις τέσσερις τρόπους μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών καθώς και έναν από τους παράγοντες διαταραχής της ομοιόστασης που δεν συνδέεται με μολυσματική ασθένεια.
Β2. Να αναλύσεις τι σημαίνει η υπογραμμισμένη φράση.
Β3. Να αιτιολογήσεις γιατί είναι προτιμότερο ένας παθογόνος μικροοργανισμός να έχει μικρή και όχι μεγάλη περίοδο επώασης.
Β4. Να αναφέρεις δύο τρόπους πρόληψης (εκτός από τον εμβολιασμό) κατά της ηπατίτιδας Α.

Δείτε όλο το διαγώνισμα από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου